Пік кишкових інфекцій зазвичай припадає на спекотну пору року. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції. До організму такі збудники потрапляють, головним чином, з інфікованою водою, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки.

Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання тощо.

Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:

– дотримуватися правил особистої гігієни;

– ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;

– мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;

– користуватися індивідуальним посудом;

– запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;

– регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;

– окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);

– для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);

– добре просмажувати чи проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;

– дотримуватися відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);

– використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;

– вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання такої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;

– використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;

– мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;

– не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;

– при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);

– не купувати харчові продукти у випадкових осіб або у місцях несанкціонованої торгівлі;

– не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;

– не купатися у непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;

– уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;

– при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювота, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою.

Виконання цих нескладних правил і порад допоможе уникнути хвороби і зберегти Ваше здоров’я та здоров’я Ваших близьких!

При появі симптомів гострої кишкової інфекції чи харчового отруєння необхідно негайно звернутися за медичною допомогою до лікувального закладу.